top of page

Wat is moeilijk aan zelfexpressie, wat valt er te leren/ oefenen? 

Voor de meeste mensen is praten gemakkelijk, maar echte zelfexpressie is anders, persoonlijk vind ik het moeilijk en ik ben niet de enige, sommigen beseffen het misschien niet eens. Het houdt in dat je de waarheid zegt, niet liegt of de waarheid verbergt en het lef hebt om te delen wanneer iets je dwars zit. Het gaat om gevoel, gevoelens delen. Gevoel vereist bewustzijn. Bewustzijn vereist luisteren (afstemmen). Luisteren naar jezelf en naar anderen. Nu wordt het delen. Delen wat er voor jou aan de hand is. Dit delen vereist soms veel moed. Door de aanwezigheid van andere kunnen er allerlei denkpatronen bij jezelf naar boven komen. Het ontdekken en erkennen van deze denkpatronen is bevrijdend. Het geeft duidelijkheid over de in sommige gevallen waanzin van ons denken.

Door het volgen van de richtlijnen (gegeven in de video op de homepage) tijdens de sessie, krijg je een kijkje in jezelf, je gedachten, je overtuigingen en hoe dit je gedrag beïnvloedt.

Mensen zeggen dingen, maar de meesten van ons hebben niet de moed om eerlijk te zijn (om onszelf te zijn) in het openbaar.

Bang om beoordeeld te worden, erger nog om niet geaccepteerd te worden, doodsbang om afgewezen te worden.

(op een onbewust niveau, angst voor eenzaamheid)

Wat er uiteindelijk mogelijk is in een veilige omgeving, waar je niet wordt veroordeeld, jezelf niet hoeft te verdedigen en waar je dingen kunt zeggen zonder persoonlijke kritiek te ontvangen.

Daar kun je geliefd of op zijn minst gesteund en verbonden voelen, zelfs nadat je, jouw tekortkomingen hebt gedeeld, die normaal worden afgedekt uit angst niet goed genoeg te zijn (bang niet geaccepteerd of afgewezen te worden).

De moed hebben, om eerlijk te zijn tegen mensen en ze daardoor mogelijk te verliezen, je kwetsbare verhalen delen (inclusief je angsten of je stommiteiten) vereist dapperheid maar zal je wel op een veel dieper niveau verbinden dan de mooie oppervlakkige foto's op Facebook, Linked-In of Instagram omdat mensen jouw eerlijkheid zullen waarderen en herkennen en tevens zichzelf in jou (verhaal).

Maw ze zullen zichzelf en hun eigen tekortkomingen herkennen in jou.

Is het niet waar dat je juist die mensen leuk vindt die op jou lijken?

Je zult door naar anderen te luisteren beseffen dat we diep van binnen allemaal hetzelfde zijn, dit zal je in staat stellen om je geheimen of angsten te delen met anderen indien nodig, en steeds meer mensen zullen zich voor elkaar openstellen en beginnen te beseffen dat het blijkt dan dat we allemaal veel op elkaar lijken, en dit geeft je het gevoel dat je erbij hoort.

Niet oordelen en geen aannamens maken (dat je het al weet), creëert een opening om te luisteren en andere te begrijpen. Een diep begrip hebben van anderen, geeft je inzicht in jezelf, dit stelt je in staat om vrede te sluiten en contact te maken met jezelf en anderen. Jezelf accepteren zoals je bent, anderen te accepteren zoals ze zijn geeft je het gevoel je goed genoeg bent. Het gevoel van mededogen voor jezelf en anderen. (de vredesboodschap van de Dalai Lama)

Je gesteund en begrepen voelen en een plek hebben waar het veilig is om over je behoeften, verlangens of emoties te praten (angsten en liefde) is erg waardevol voor elk mens.

Vooral in moeilijke tijden, of het nu financieel is of uw gezondheid

Het zal uw stressniveau verminderen en u zult zich meer verbonden voelen

Hoe werkt het?

(tekst uit de video op homepage)

Als mensen komen tot ware zelfexpressie, zichzelf, hun gevoelens (en gedachten) vanuit het ‘hier en nu’ gaan delen: (dan gebeuren er een aantal dingen):

  1. Dan gaan mensen ook daadwerkelijk luisteren, vrij van “bevestigings bias” dit is de neiging om meer aandacht te schenken aan informatie die jouw gedachte/ideeen bevestigen en de rest te ontkennen/ontkrachten.

  2. Als jij durft te delen wat er diep van binnen speelt, wordt je gezien, herkend.  Gaan mensen zichzelf herkennen in jou, ze gaan hun eigen menselijkheid zien/ herkennen.

  3. Dit effent de weg voor andere om hetzelfde te doen om ook zichzelf te delen, vervolgens zul jij jezelf herkennen in hun. Deze herkenning van ‘wie we zijn’ zorgt voor een diepe onderlinge verbinding, vergeving en verzoening van en elkaar en van jezelf.

Eerlijk tegen jezelf​/elkaar

Kwetsbaar zijn is een kwaliteit die dapperheid vereist

In eenheid staan we sterk, een wereld die jou en mij accepteert, inclusief onze tekortkomingen

bottom of page